Συχνότητα Βαθμονόμησης Ανεμομέτρων

  • Time to read less than 1 minute
anemometer-calibration-frequency

Πόσο συχνά θα πρέπει να βαθμονομούνται τα ανεμόμετρά μας;

Αυτή η ερώτηση μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να απαντηθεί καθώς υπάρχουν αρκετοί βασικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, οι οποίοι διαφοροποιούνται ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο χρησιμοποιούνται τα ανεμόμετρα.

Για κάποιους κλάδους όμως, όπως αυτός της αιολικής ενέργειας στον οποίο και θα αναφερθούμε, υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς έχουν δημιουργηθεί πρότυπα τα οποία πρέπει ακολουθούνται. Κατά το πρότυπο IEC 61400-12-1, τα ανεμόμετρα τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή μετρήσεων αιολικού δυναμικού πρέπει να βαθμονομούνται πριν και μετά την περίοδο μέτρησης. Επιπλέον, τα ανεμόμετρα πρέπει να βαθμονομούνται κατ’ ελάχιστον μια φορά ανά έτος κατά το Ε.ΣΥ.Δ. (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης).

Είναι αναγκαίο να βαθμονομούνται όλα τα είδη ανεμόμετρων;

Στον κλάδο της αιολικής ενέργειας, χρησιμοποιούνται κυρίως τα κυπελλοφόρα ανεμόμετρα (class A & class B) και σε λιγότερες περιπτώσεις τα sonic ανεμόμετρα. Και τα δύο είδη πρέπει να βαθμονομούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως ορίζουν τα πρότυπα, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι αιολικές μετρήσεις είναι ακριβείς.

Υπάρχουν κίνδυνοι εάν δεν βαθμονομήσουμε τα ανεμόμετρά μας;

Ο κίνδυνος που κρύβεται πίσω από ένα μη βαθμονομημένο ανεμόμετρο είναι οι εσφαλμένες μετρήσεις ή η αυξημένη αβεβαιότητα των μετρήσεων. Μερικές φορές ο κύριος αλλά εσφαλμένος παράγοντας για να αποφασιστεί εάν θα βαθμονομηθεί ή όχι ένα ανεμόμετρο είναι το κόστος της ίδιας της βαθμονόμησης. Όμως, το κόστος σε περίπτωση εσφαλμένων μετρήσεων είναι άλλης τάξης μεγέθους σε σύγκριση με το κόστος βαθμονόμησης.

Πώς να επιλέξω την εταιρεία που θα βαθμονομεί τα ανεμόμετρα μας;

Η εταιρεία που θα βαθμονομεί τα ανεμόμετρά σας, πρέπει να είναι διαπιστευμένη για την εκτέλεση της εργασίας αυτής. Η συμμετοχή μία εταιρείας που εκτελεί βαθμονομήσεις, σε διεθνείς οργανισμούς με αντικείμενο τη διακρίβωση ανεμομέτρων, προσδίδει πρόσθετη εξασφάλιση της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων της βαθμονόμησης.

Η εταιρεία μας είναι πιστοποιημένη από το Ε.ΣΥ.Δ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) για τη βαθμονόμηση ανεμόμετρων σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO/IEC 17025: 2005 και συμμετέχει στο δίκτυο του MeasNet (το Διεθνές Δίκτυο Εναρμονισμένων και Αναγνωρισμένων Μετρήσεων στην Αιολική Ενέργεια).

 

Επικοινωνήστε με τους ειδικούς μας στο info@windengineering.gr ή στο +30 210 6149424, και επισκευθείτε αυτόν τον σύνδεσμο της ιστοσελίδας μας, για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις πιστοποιήσεις που κατέχουμε.